Diskuse

Dva nebo tři Bohové?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zatímco židovští a křesťanští učenci zkoumali každé písmo, zda je inspirováno Duchem svatým a v korelaci k ostatním, Korán Mohamed nadiktoval sám a sám se za proroka ( dokonce pečeť proroků) prohlásil.

Judaismus máte jistě nastudovaný dobře, ale biblické souvislosti Vám unikají. Pravdu máte v tom, že Hebreové dělali vše proto, aby nikoho kamenovat nemuseli ( 4 nezávislí přímí svědkové ). Již protože je Hospodin opravdu vychovával k milosti : "Milosrdenství chci a ne oběti, poznání Boha je nad zápaly" Oz 6,6

Největší nonsens autorky je ovšem ztožnění Hospodina s Alláhem. Osobní jméno JHVH (nejsem Jehovista) totiž Hebreové z úcty nevyslovovali a říkali namísto toho Adonái t. j. Pán ( staročesky Hospodin). Zatímco hebrejské Él, arabské Alláh, či babylónské Il jsou obecným názvem pro Boha.

0 0
možnosti
Foto

Boha si stvořili lidé k obrazu svému, aby se měli nač vymlouvat. A proto každý Bůh vypadá podle momentálního jeho tvůrce. :-)

0 0
možnosti

Karma.Velmi dobře napsáno.Každé náboženství má své fanatiky a hodnotit podle nich tu drtivou většinu ostatních,kteří s nimi nemají nic společného je nesmysl.Ta snaha křestanu distancovat se od krutostí Starého zákona je opravdu komická.To my ne,to byl nějaký jiný Buh a s jeho krutostí nechceme mít nic společného....

0 0
možnosti

Hezký pokus, takový teologický, ale myslím, že antropolog by lidské dějiny popsal úplně jinak: vždycky a všude byla krutost a vraždění, oběti a mučení, moderně řečeno bylo to tak globálně. Vědí to dobře archeologové, historici. Křesťani bývali stejně krutí jako jiní věřící až asi tak do 18.století (zhruba)- neměli si co vyčítat. Křesťani angličtí v Americe (USA) dokonce zotročovali miliony černochů a ochotně likvidovali bojechtivé indiány, původní obyvatele "vesele" ještě v 19.století. Na lásku k bližnímu američtí křesťané zvysoka kašlali, katolíci v Mezoamerice nebyli o nic milosrdnější. Řekl bych, že k jakési humanizaci justice došlo až v době evropského osvícenství, asi i v souvislosti s nástupem vědeckého myšlení. Ale to nikdo moc nezkoumá a nezveřejňuje, není to momentálně IN dnes něco předhazovat křesťanským církvím - máme tu přece hodného papeže Františka. Chtělo by to v brzké době nějaké hlubší, humánní osvícenství č.2 nebo č.3. Je to nadlouho. Zdá se, že evoluce svědomí - ze záhadných důvodů - existuje.

1 0
možnosti
Foto

Máte v tom pěkný chaos a mám dojem, že o věci víte velmi málo. Takže, Bible je souhrn lidských vyprávění, kterávznikla během 1 600 let. Biblesbírka 66 knih, které vznikaly v průběhu přinejmenším patnácti století.Tyto knihy napsalo přibližně 40 různých autorů, ve třech jazycích,na třech kontinentech světa.Vypráví i příběhy z dob Sumerů. Tedy neníbožím přikázání jako Korán. Korán je dán Arabům samotným Bohem, a proto jeneměnný. Křesťané se řídí Novýmzákonem, protože ten vypráví příběhy Ježíše Krista, který byl boží syn. Židé seřídí první pěti knihami Bible, což je Genesis, Exodus, Leviticus, Deuteronomiuma končí Mojžíšovou smrtí kolem 1 200 let před Kristem. Těchto pět knih jeobsahem Tóry, či Pentateuchem. Jak sebude Tóra vykládat je obsaženo Talmudu, který obsahuje diskuze Rabínů o výkladuTóry je známo 3500 autorů Tóry. Tóra je základem židovské víry a je pro něsměrodatná. Tóra není mrtvý dokument a stále přizpůsobuje době. Takže nelzesrovnát islám s křesťanstvím a s judaismem. Jinak Bůh je jenom jeden, jak pro ilsám, tak pro křes ́tanství, tak i pro judaismus. Ještě na závěr, Bibli jsou příběhy, které mají realistický základ, který je potvrzen jinými písmnostmi, arecheologickými vykopávkami.

1 0
možnosti

Ano a už asi 200 let je Bible podrobována kritice a počet historických nejasností je téměř nekonečný. Například debaty kolem existence Ježíše Krista. On sám - pokud vím - nikdy neřekl, že je Syn Boží - to z něj udělala církev o pár století po jeho smrti.

2 0
možnosti

Nějak si nejsem jist, co bylo účelem tohoto článku. Dokázat, že nejsou dva Bohové, dobrej a zlej, ale že existuje jenom ten zlej?

1 1
možnosti

Boha lze vnímat jako projekci lidské duše - takže bohů je nekonečné množství. Pravda je,že židé si Boha jaksi stále dovysvětlují, jak jde čas - například kabalisté, křesťané také modernizují pojetí Boha, ale muslimové to dělat nemusejí: Boží obraz jim předal Mohamed a tím je to dané, není co řešit. ;-)

1 0
možnosti

S podstatnou částí Vašeho textu souhlasím a mohu říci, že jste to napsala velice poutavě.

Jen k jedné věci bych měl výhrady. Bůh Starého i Nového zákona je totožný, ale Bůh Koránu nikoli. Sám Kristus v Novém zákoně říká, že nepřišel Zákon (Starý zákon) zrušit, ale naplnit.

Krutosti Starého zákona nejsou samoúčelné, ale jsou názorným svědectvím o nás, o lidech. Ve Starém zákoně najdeme mnoho velmi tvrdých trestů, jenže Hospodin říká, že tyto zákony nedává lidem proto, že jsou dobré, ale protože lidé mají tvrdá srdce. Pro tvrdost lidských srdcí existují zákony. Mnoho lidí nekrade proto, že krást je špatné, ale protože by je chytili a zavřeli. Nebojí se Boha a tak se musejí bát zákona.

V Koránu je to ale úplně jinak. Sám Allah je velitelem pekla a velice názorně popisuje, jak tam bude lidi mučit (hladem, žízní, pálením ohněm, stahováním z kůže atp.).

V Bibli také můžeme pozorovat vývoj. V Bibli jsou přesné předpisy na vykonávání zápalných zvířecích obětí (libá vůně pro Hospodina). Jenže dokážete si představit, jak v nějaké synagoze věřící pálí kosti a tuk z berana? Už ve Starém zákoně je oltářní oběť nahrazena "obětí slova" neboli modlitbou. Bůh Starého zákona doslova vede Izraelity jako děti, trpělivě a pomalu, aby je postupně vymanil z destruktivních vlivů nespočtu okolních kultů.

Příběh Ananiáše a Safiry z Nového zákona především není trestem ve smyslu popravy. Nikdo je nezabil. Dnes bychom řekli, že je prostě "klepla pepka". Z textu je navíc zřejmé, že ti manželé chtěli získat nějaký nečestný prospěch, nedávali peníze apoštolům z důvodu dobročinnosti, doslova intrikovali za zády ostatních. Není to demonstrace jakési "Petrovy smrtelné síly", ale smrtelné síly chamtivosti a lži.

Ale jinak ještě jednou díky za mimořádně zajímavé téma.

1 1
možnosti
Foto

„dokážete si představit, jak v nějaké synagoze věřící pálí kosti a tuk z berana?“

Ne, protože synagoga není chrám. Oběti se konaly v chrámě.

1 0
možnosti

Římanům 4,1 a dál...15. Zákon s sebou nese Boží hněv:...2 Mojž. 19,8:

„Budeme dělat všechno, co nám Hospodin uložil.“ a co následovalo...2Moj. 20,18

Všechen lid pozoroval hřmění a blýskání, zvuk polnice a kouřící se horu. Lid to pozoroval, chvěl se a zůstal stát opodál.19.Řekli Mojžíšovi: „Mluv s námi ty a budeme poslouchat. Bůh ať s námi nemluví, abychom nezemřeli.“

Lid si sám zvolil jak má s ním jednat Hospodin. Odmítli milost a dostalo se jím tvrdosti Zákona se všemi důsledky!!!!!!!!!!!!!Kdo odmítne poslouchat Boha, dočká se pouze tvrdosti Zákona.

1 0
možnosti