Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

xr-1

25. 8. 2008 23:37
pro sempera

přečti si knihu od Vladimira Solovjova - Základy duchovního života. Velmi krásná, velmi velmi velmi velmi podnětná kniha ! Dočteš se v ní mimojiné o tzv. třetím pokušení pro duchovního člověka - totiž touha "mocí ovládnout svět pro víru" ! Takto postižení lidé v jednom okamžiku poznali Pravdu, skutečně ji zahlédli (což samo o sobě je milost nevídaná), jenže s touto Pravdou neuměli hospodařit. Přivlastnili si ji ! V tom okamžiku se jim ovšem Pravda vysmekla a oni drželi jen cáry předešlé Pravdy. Spousta lidí, které tento smutný okamžik potká, se pak chovají následovně. Nejednají s jinými lidmi v pokoře a pravdě, ale v namyšlenosti, nabubřelosti a lži ! Nezapomínejme na jednu věc - že to nejsme my, kdo máme Pravdu, ale je to Kristus sám Pravda-Láska, který ji má, který jí je ! A my ho můžeme poznávat jen v pokoře a připravenosti k pravdě třebas bolestivé..

0 0
možnosti

Semper2

26. 8. 2008 1:44
Pro: xr- 1 přeplňované Turbo

I Tobě schismatiku doporučuji Solovjeva, a sice jeho Legendu o Antikristu. Vydalo Refugium Velehrad - Roma. Přečti si ji, sám se tam nalezneš a poznáš.

Ale tipoval bych, že Ty spíš čteš Anselma Gruena, Vojtu Cikerleho a podobné "autory", jež vydává KN.

0 0
možnosti

xr-1

24. 8. 2008 12:46
jen krátce 2 :-)

Jinak, mariánskou teologií se zabývá rovněž Ctirad Václav Pospíšil

tentokrát ve své útlé, ale přitom velmi super knížce - Maria - mateřská

tvář Boha.  Takže jen dodám. Informace o Artemis shledávám jako

zajímavé a poučné. Info o "bojích" o Ježíšovo boholidství na pár

podrobností také, ale dohromady to vyzní až příliš odvážně.

0 0
možnosti

Semper2

25. 8. 2008 0:12
Re: jen krátce 2 :-)

Reverende Domine ,

Vldp. dr. et dr. et dr. etc. ,krátce pater Ctirad Pospíšil, je tak trochu heretik.

Já bych doporučil (ovšem u židovky to máme pravděpodobně stejně marné) knihy P. dr. Weisse z teolog. fakulty v Č. Bu. jinak též faráře v Borotíně u Tábora.

Laudetur I.H.S.

0 0
možnosti

xr-1

24. 8. 2008 12:45
jen krátce

srovnání Artemis s Pannou Marií je až příliš odvážné. Pro prostudování problému  bych doporučoval knihu Ježíš z Nazareta Pán a Spasitel od Ctirada Václava Pospíšila. Veškeré věroučné pravdy=dogmata o Panně Marii nemáme my křesťané proto, že bychom se chtěli vyrovnat pohanským kultům, ale proto, že se bytostně dotýkají nauky o Ježíši Kristu. Jestliže Panna Maria byla "antropotokos" pak byl Ježíš jen člověk. Ale jestliže se řekne, že byla "Theotokos" vyjádří se tím, že Ježíš byl Bohem. Nestoriův návrh na "Christotokos" neshledávám jako špatný. Naopak, možná i šikovnější. Jako by vyjadřoval - Marie porodila "Pomazaného", což v sobě nese obé Kristovy přirozenosti  - lidskou i božskou :-) ale kdo ví :-)) Případ Nestoriův je případem nepřiměřených emocí z obou stran - Cyrilovy i Nestoriovy. Bohužel. 

0 0
možnosti

Věra Tydlitátová

18. 8. 2008 7:18
Upozornění

Vážení čtenáři, budu ráda, přispějete-li svými názory, přivítám i rozumné protiargumenty. Těch několik málo čtenářů, kteří diskutovat neumějí, upozorňuji, že na vulgární výpady vůči mně nebo mým přátelům v diskusi nebudu reagovat. Pokud někteří oponenti došli k názoru, že nadávky a ponižování jsou argumentem, budou se muset smířit s tím, že další diskuse pod mými články již nebudou otevřeny.

0 0
možnosti

belgian chocolate

18. 8. 2008 10:24
ještě snadnější bude smířit se

s tím, když své články přestanete z wikipedie opisovat

0 0
možnosti

Semper2

16. 8. 2008 17:24
Nedá mi to a kopiruji Vám sem p.tydli můj text z CT

Proč a komu vadí Čunek - "extremista" ?

Názory, které jsou dnes označovány neomarxistickými médii (i CT) za extremistické, xenofobní apod. (a tak byl obviňován byl obviňován i vicepremiér Čunek), byly ještě před nějakými 15 - 20 lety standartním, naprosto běžným politickým postojem většiny lidí na Západě ( zejm. středostavovského původu). Pak ovšem přišel neblahý (sic !) rok 1989 a s ním údajný "pád" komunismu. Snad každý, kdo není odkázán na mainstreamové "informace" a používá selský rozum, dnes už ví, že to byla jen chiméra. Bohužel tomuto přeludu podlehli na Západě i mnozí politici ze staré školy a ti z nich, kteří nepodlehli ilusi, podlehli za pár let zákulisním machinacím, ne-li přímo spiknutím a mediálnímu vymývání mozků jejich voličů ( kancléř Kohl a pokus, naštěští neúspěšný, o rozložení CDU Německu, rozložení Křest.demokracie v Itálii aj.). Do západních vlád, a státních struktur - od armády až po tajné služby - pronikli mladí revolucionáři z r. 68´.

0 0
možnosti

Semper2

16. 8. 2008 17:27
Re: Nedá mi to a kopiruji Vám sem p.tydli můj text z CT

Staří harcovníci byli odejiti (stačí zmínit čistky npř. ve francouzské tajné službě a útoky na min.vnitra Ch. Pasqua ze začátku 90´ let). " Starý nepřítel zmizel, sám se odepsal" znělo všude. A používaly se fráze podobné těm českým, sametovým : "Je třeba nové lidi nezatížené minulostí" . Na místa "harcovníků studené války" přicházeli lidé , kteří v mezidobí vystudovali vysoké školy promaštěné marxismem, nejméně od konce šedesátých let. Ještě v 80. letech by bývalo nebylo vůbec myslitelné, aby presidentem USA se mohlo stát takové individuum, jako B. Clinton. A vidíme, stalo se. Že jeho volební kampaň byla prokazatelně spolufinancována čínskými komunisty , to už dnes aní nikoho nepřekvapí, pokud to někoho vůbec zajímá. Jde přece o ekonomiku - prvním místě, to bylo heslo soudruha Clintona. A tak se začali dělat dobré obchody s Čínou, bylo přece třeba projevit vděčnost za soudružskou pomoc.

0 0
možnosti

Věra Tydlitátová

16. 8. 2008 14:56
Tak to jste hodně vedle

Husitskou jsem náhodou nestudovala. Začínáte mě docela bavit.

0 0
možnosti

belgian chocolate

18. 8. 2008 17:34
Re: Tak to jste hodně vedle

oběs se na semafóru u mostu

0 0
možnosti

Věra Tydlitátová

16. 8. 2008 14:23
Budete se divit

Budete se divit, Sempře, ale teologii mám také vystudovanou. Ale to právě Vy děláte z teologie ideologii.

0 0
možnosti

Semper2

16. 8. 2008 14:46
Re: Budete se divit

Husitská TF Praha, tomu říkáte "teologie" ?

0 0
možnosti

Semper2

16. 8. 2008 13:19
Neomarxistické pavědy p.Tydlitátové

Věruš, kdybyste vystudovala teologii, potom byste (snad!) mohla poučovat. Vaše "religionistika", to je jen pavěda s leiberálními a neomarxistickými východisky. Vy zkoumáte náboženství v nejlepším případě antropologicky a Vaše stolice (a jí podobné např. zednář Štampach v Pardubicích) jsou jen sukcesí dřívejších kateder vědeckého ateismu, (resp. tzv. Ústavu vědeckého ateismu AV ČSSR).

Vy už nebojujete proti křestanství tak brutálně ( a současně neefektivně), jako komunism, děláte to sofistikovaněji. Neříkáte přímo "Boha není". Snažíte se "jen popsat mýtus", převyprávět náboženské pravdy Zjevení, jako pohádku, bajku... A ještě se snad hájíte tím, že jde o to, aby každý porozuměl. Vy chcete křestanství znectít, tak , jak to dělali mnozí Vaši souvěrci od nepaměti. Pokud chcete z lidí vyrábět antisemity, jak na běžícím pásu, pokračujte...

0 0
možnosti

belgian chocolate

16. 8. 2008 10:48
velmi, velmi povrchní

tak na tohle jste tu religionistiku opravdu studovat nemusela, to splácá maturant s pomocí Wikipedie

0 0
možnosti

ignorantka

15. 8. 2008 22:53
diky za odborny a vycerpavajici clanek

R^Pani Vero, pomozte mi prosim Vas, porozumet,  jak do toho pribehu zapada 'Virgen de Guadalupe' nebo-li 'Nuestra Senora de Guadalupe'. Navazuje na kult Artemis Efeske nebo na kult azteckych bohyn nebo oboji?:-)V

0 0
možnosti
  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem