Věra Tydlitátová

O původu medvídků

10. 02. 2018 17:18:02
Plyšový medvídek je již více než sto let jednou z nejmilejších hraček, dárkem, uměleckým či sběratelským artefaktem.
V angličtině se medvídek jmenuje Teddy bear, “Teddyho medvídek”. Jméno odkazuje na prezidenta Theodora Roosevelta a na jednu aféru. Prezident, kterému se přezdívalo Teddy, byl během lovecké výpravy v Mississippi v roce 1902 vyzván, aby zastřelil amerického černého medvěda, kterého Rooseveltovi průvodci přivázali k vrbě. Prezidentův doprovod měl dobrý úmysl, lov trval dlouho, všichni již byli unaveni a dosud nezískali trofej, jakou chtěli prezidentovi dopřát. Theodore Roosevelt byl znechucený nesportovním jednáním a odmítl přivázaného medvěda zastřelit.

Utýraný medvěd byl pak na prezidentův pokyn tak jako tak zabit, aby skončilo jeho trápení. Jde o historku brutální a smutnou, ale do dějin vešla její uhlazenější verze. Téma zaujalo Clifforda Berrymana, redakčního karikaturistu Washington Post, a ten nakreslil celou scénku s prezidentem a dospělým černým medvědem. Obrázek vyšel 16. listopadu 1902 a měl politický podtext. Později vyšly karikatury, na nichž byl medvěd již malý a roztomilý, zmizela postava psovoda a celkově obrázky vyznívaly laskavě.

Již příštího roku vytvořili Rose a Morris Michtomovi z New York City hračku inspirovanou Cliffordovou kresbou. Pro plyšáka se ujalo jméno Teddy bear. U nás se mu říká pouze medvídek, protože vazba na “Teddyho” Roosevelta byla poněkud zapomenuta. Nyní se vyrábějí medvídci v tisících podobách, velikostech a materiálech, jsou jednou z nejmilejších hraček a stejně jako původní Cliffordův obrázek často mají nějaký symbolický význam. Již po potopení Titanicu v roce 1912 byla německou firmou Steiff vyrobena série 600 smutečních černých medvídků. Mnozí méďové vešli i do literartury, jako Medvídek Pú, nebo do filmu, jeko Méďa desátníka Radara O ́Reillyho z M.A.S.H. nebo jako slavný, poněkud utahaný, medvídek Mr. Beana.

----

----

Autor: Věra Tydlitátová | karma: 23.22 | přečteno: 1247 ×
Poslední články autora