Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Pokud chcete beztrestně parazitovat na společnost, musíte být hodně bohatý a pak tvoříte elitu národa.

U nás třeba Karel Schwarzenberg.

Nebo v tom musíte umět hodně dobře chodit a pak ale patříte mezi nepřizpůsobivé...

0 0
možnosti
ZZ

Slušní lidé se do politiky nehrnou - a nikdy se také nehrnuli.

To pouze naši historikové a novináři udělali z některých našich politiků, celkem nezaslouženě, ikony.

;-(

0 0
možnosti
Foto

Elity národa prchly ve třech emigračních vlnách, neboť se jim nechtělo skončit v koncentráku či v lágru na uranu nebo rovnou na šibenici. A jejich potomci se vesměs nacházejí v zahraničí. A když se tu a tam někdo přijel do staré vlasti po r. 90 podívat, byl napomenut, že nám tu žádný cizák nebude radit. R^

0 1
možnosti
Foto

R^ Obávám se s Vámi. Ač jsem nikdy nenavštívil mnohé vzdálené země, slyšel jsem od těch, kteří je navštívili, jejich vyprávění o tamních lidech. O jejich skromnosti, dobrosrdečnosti, pokoře ...Mám na mysli země, v nichž se konají pravidelně volby a snad i regulérně. Přesto se lidem nedaří volbami dosáhnout podstatnějších pozitivních změn. Myslím si, že důvodem je to, o čem píšete. My jsme promarnili jednu velkou šanci, když na prezidenta kandidoval Jan Sokol. Nevím, jestli by měl tehdy šanci, kdyby pisálkové tolik nesnažily ovlivnjt veřejné mínění hloupým, ale účiným způsobem. Prezentovali ho vyfoceného se síťovkou, když šel v chumelenici oděn v černém a zachmuřen. Pak jsem slýchal, že nevypadá dost reprezentativně...

2 0
možnosti
Foto

Asi máte na mysli ostrov Man, kde existuje parlament už skoro 1000 let. A kde se nepřítomnost na jednání dá omluvit pouze skonem poslancovým. :-)

0 0
možnosti
JL

Otázka je, kdo je elita a jaké jsou možnosti těchto osobností. Podle mě Česko nedisponuje nějakými výraznými intelektuálními osobnostmi už drahně desetiletí. Jako by tito lidé mizeli, mlčí nebo se inkarnovali jinde, nebo jim nepřejí podmínky - ani školství, ani média. A lid český obecně se o ně moc nezajímá - například Havel - by to určitě výrazný intelektuál s dobrými charakterovými vlastnostmi, ale lid český na něj plive už od jeho smrti, jako by měl slinné žlázy bezedné. Můj zela osobní dojem: v národě o 10 milionech je tak asi 10 lidí, kteří mají co sdělit všeobecné veřejnosti, nejen nějaké skupině lidí. To ale neznamená, že je někdo posloouchá nebo že se dostávají bez potíží do médií....Koneckonců ta evropská civilizace: jak dopadl Sokrates? Aténská obec ho odsoudila k smrti. Byl to takový aténský Havel - otravoval prostý lid.

2 0
možnosti
JR

J30a77n 28R71á68ž

16. 8. 2022 15:33

Co přímo nesnáším, když někdo mluví o elitě národa v tom duchu, jak to udělala autorka blogu. To je myšlenkový skanzen prvorepublikového dělení společnosti

Pro mne patří mezi elitu národa podnikatel, který začal vyrábět své produkty v garáži s manželkou a dětmi , dnes dává práci několika stům lidí, exportuje své produkty do celého světa a platí daně v ČR čímž pomáhá státu postarat se o ty, kdo z objektivních důvodu takového úspěchu dosáhnout nemohli. Dalším příkladem zařazení někoho do kategorie elity národa je mladý "ajťák" jehož programy využívají největší technologické firmy světa a ze zisku podporuje start upy svých mladých kolegů. A mohl bych tak pokračovat dál. Odpověď na otázku, proč příslušníci těchto elit nejdou do politiky je jednoduchá. Považuji svou prací pro stát a nás všechny za prospěšnější, než vysedávání a hádání se ve Sněmovně.

Tímto nechci vůbec snižovat např. práci učitelů všech stupňů, ale mezi nimi za elitní považuji jen ty, kteří dovedou motivovat své žáky k dosažení co nejlepších studijních výsledků, aby mohli po ukončení svého vzdělání vykonávat činnost pro všechny občany skutečně potřebnou. A je jedno, zda to bude po ukončení university kariéra úspěšného vědce nebo po vyučení kariéra šikovného řemeslníka.

PS. Tou zmínkou o srovnání mzdy kuchařky v základní škole a platu vysokoškolského odborníka, šlápla autorka do pěkně "voňavého" lejna Rv

1 0
možnosti
JL

Plne s vami souhlasim, pane Razi. Snad pridam jen dva mozne pridavky. Prvni je ten, kdyz se ta "elita" popsana v clanku, podepisuje. Ty pridavky a take ty koncovky pridane k jmenu, je ten zlorad stale okouzlujici ceskou spolecnost. Pozustatek rozdeleni spolecnosti. (moje rodina to poznala)

Snad ten druhy je ten nejrozumejsi. Studium na vyssi skole mit jen za penize. Mit na zretely, kolik student stoji jej vyskolit. Ustanovenim stipendii a jine pomoci nadanym zakum nemajic financi, je presny postup jak si tu ELITU podle znalosti a umu vychovat. Ty penize usetrene z nynejsi politicke struktury na skoly, pouzit na vybaveni pro ty nejvyssi skolske obory v technice a telekomunikace. Typ "MIT" (Massachusetts Institud of Technology). Taiwanska republika je v tomto take ukazkou.

0 0
možnosti
KL

Kdo je to ta "elita národa"?

1 0
možnosti
MP

Jen taková zbytečná "nálepka", jako skoro všechno :-).

0 0
možnosti
Foto

Je to tak, ale ono je to těžké. Ne každý má žaludek brodit se denně tunami hnoje a střetávat se s černou magií, jakou zdejší politicko-mediálně-korporátní černokněžníci praktikují. Mě by to do týdne zabilo. Snad se tu někdo otrlejší s patřičným nadhledem najde.

0 0
možnosti
Foto

Černou magii tu občas provozujete Vy. Já jsem aspoň zkusil komunální sféru politiky. Chce to velké sebezapření a kuráž. Nic pro Vás.

0 0
možnosti
  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem