Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sionismus není sprosté slovo. Je to označení ideologie podobně jako slovo komunismus nebo fašismus (zajímavé je i to, že všechny tyto ideologie vznikly v anglosaském světě - vz odkaz na článek níže). Nebudu se o tom náročně rozepisovat, ale autorčino vysvětlení původu sionismu je historicky chybné (což je vzhledem k tomu, že působí na Katedře antropologických a historických věd pozoruhodné - nepřesnost přikládám její ideologické zátěži) neb jeho počátky sahají mnohem dále než k Theodoru Hertzlovi, jehož názory na podporu antisemitismu coby nástroje pro získání mezinárodní podpory pro vznik židovského státu jsou minimálně zajímavé, avšak rozepisovat se o konkrétních projevech této podpory se zde na ploše diskusního příspěvku nehodlám. Každopádně vztah antisionismu a antisemitismu tak, jak to uvádí autorka je konstruktem, který umožňuje potírat názorovou opozici podobně, jako nálepkování slovy nácek, komouš, fašoun apod. Hertzlovy názory v tomto směru jen potvrzují, že tento konstrukt byl takto účelově zamýšlen již na konci 19. a počátku 20. století

Takže něco více se o kořenech sionismu dočtete v tomto článku Thierry Meyssana:

http://www.voltairenet.org/article184973.html

A zde jen pro zajímavost stránka židovských rabínů, kteří vycházejí striktně z Tóry (a odmítajjí Talmudické pojetí judaismu), na sionismus (je zde mnoho zajímavých článků a odkazů

http://www.nkusa.org/

0 1
možnosti

P94e25t72e30r 69S36m85r29e97k

31. 8. 2014 12:52

Tie vaše odkazy sú trošku obskurdné, veľmi mierne povedané. Pochopiteľne sionizmus nieje nič iné ako návrat židov na sion. A ten vznikom štátu Izrael, stratil význam. Mimochodom, čo je na tom, že celí projekt sionizmu bol účelovo zamýšľaný ? Skôr je to obdivuhodné.

Tie Vaše primitívne konštrukty o porovnávaní sionizmu s nacizmom a komunizmom sa snáď ani vyjadrovať nebudem. Tam ste sa ste sa odhalil viac ako ste pôvodne zamýšľal že ano ? ;-)

0 0
možnosti
Foto

Sionismus rozhodně není sprosté slovo, je to zkrátka označení pro ideu a hnutí podpory Státu Izrael. Kdo se označí za sionistu, tak to na tom není nic špatného, kdo je označen za sionistu, tak to na to může být hrdý. Je to naprosto neutrální označení. Stejně tak jako opak, tedy antisionismus.

1 0
možnosti

L67e94o 15W17o28l28f

18. 8. 2014 11:18

Jak jinak R^

4 0
možnosti
  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem