Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K Masarykovi neměla kladný vztah ještě jedna skupina. Malá, ale vlivná: většina umělců. Byli totiž komunisty. Vezměte si namátkou prvorepublikové básníky: nekomunisty byste mezi nimi spočítala na prstech. Ale i ti umělci, kteří nebyli v KSČ, byli většinou výrazně levicoví. Například Voskovec a Werich. Masaryk se přišel podívat do Osvobozeného divadla, o přestávce se chtěl s nimi setkat - a oni odmítli.

U těch katolíků lze odmítavý vztah k Masarykovi chápat, Masaryk byl ostře protikatolický. U těch umělců motiv nenacházím.

0 0
možnosti

Samoznacena vysoka povaha propaguje smutnou postavu nasi historie - Masaryka.  Tak by se take tento blog dal nazvat.

0 0
možnosti

Kromě jiných obvinění spojovaných s komunisty TRADOVANOU ÚDAJNOU Masarykovou „střelbou do dělníků“!!!!! 

Jakou údajnou?? K tomu je málo dokladů a dokumentů? Člověče probuďte se!!

0 0
možnosti
Foto

žádný stát na světě se příliš nerozpakuje střílet do vlastního obyvatelstva.

0 0
možnosti
Foto

Označujete-li odpůrce autoritativního masarykova režimu slovem "nízké povahy", považujete se zřejmě za povahu vysokou. Gratuluji R^

2 3
možnosti
Foto

J45a69n 18R50ý40z62n47a66r

19. 9. 2013 16:02

Hmmm, označit Masarykův režim za autoritativní .... je docela dobrý fór. Zejména od fandy komunistů.

To čemu říkáte Masarykův režim byla standardní demokracie. V té době zřejmě na velice dobré úrovni.

0 0
možnosti

Mám pocit, že se více zabýváme historií, než současností a nevidíme v našem přítomném životě osobnosti, které mají určitě mravní i profesionální kredit a mohou být také vzorem určitého jednání nebo předesílat budoucí mravní normy společnosti. A myslím si, že tací lidé mohou jiště prožívat dramatický život, nemusí se chovat podle norem, jak si je společnost v čase představuje, ale u nich je právě ten důležitý přesah nad dobou, v které žijí a nemusí být v ní pochopeni správně. To je právě ten moment, který je obohacující a přináší nějaký zvláštní vjem. Já jsem si nikdy neděla iluze o Masarykově republice, myslím, že v té době to neprobíhalo zase tak jinak, jak nyní a že mravy lidí nebyly nijak výjimečné. Ale nějak tak chápu, že člověk má přemýšlet nad důležitými momenty, které jsou nejen příkladné například statečností, obětí, výjimečným činem lidí, kteří v roli veřejné osobnosti učinili. Není třeba soudit jejich osobností profil, který je dobový, ale činy, které působily a působí do budoucnosti.

0 0
možnosti

Masaryk je symbol a tato země symboly potřebuje. Realistický pohled na historii je ale nezbytný. Systém, který Masaryk tvořil byl z dnešního pohledu nedemokratický (pětka atd.) Masaryk byl obratný polik, žádný světec, některé jeho kroky a metody nejsou s dnešní ikonizací slučitelné. S politickými soupeři neměl slitování, jeho vytlačení domácích "můžů října" nebyl zrovna košer. Některé momenty jsou až komické (psaní oslavných dopisů sám na sebe pod pseudonymem). Nelze také nezmínit některé aféry, které na Masaryka vrhají špatné světlo, např. tzv. Gajdova aféra, kdy bylo rozhodnutí soudu hradem shledáno špatné a pod tlakem bylo "opraveno".

7 0
možnosti

Pane Horáčku, tato sekularizovaná společnost nepotřebuje symboly, protože s nimi neumí nakládat, ale potřebuje osobnosti, které jsou schopny výjimečných činů v dobách krize. Historie jen nepřesně odráží skutečnosti, na které si nemůžeme sáhnout, jen něco soudit a nebo i odsoudit. Masaryk byl dobový intektuál, žil v době, kdy se nad evropou stále stahovala mračna byla zde skutečně hmotná nedostatečnost. To, co uměl dát, byla naděje, pevnost vůle dotáhnout věci do konce, činy státníka apod. Jeho osobní postoje nejsou tak důležité, jako byla například koncepce samostatného státu, která s námi kráčí do dnešních dob. Bylo to správně nebo nebylo? Kdo měl větší pravdu z jeho odpůrců? Podle mého soudu, Masaryk musel být ve svém nitru velmi osamělý člověk, možná i příkře odmítaný a rozhodně některé jeho myšlenky se ubíraly z pohledu budoucnosti nesprávným směrem. Ale pokud máme o něm přemýšlet, pak kriticky a z pohledu dopadů na současnost.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS