Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

fridunanti

29. 10. 2010 23:52
O Svejkovi

Z dejin romanku o Svejkovi se da rict, ze zprvu vychazel na pokracovani ale obliben ceskymi ctenari vubec nebyl.

Ten, kdo udelal Svejka "svetovym hrdinou" byli Nemci, kterym se asocialni postava

Josefa Svejka zalibila. Proc, o tom by se dalo diskutovat.

Teprve po uspechu v Nemecku prisel uspech i v Cechach a rika se, ze pry po celem svete. Buh vi, jak to vlastne je. Osobne a z vlastnich zkusenosti se mi jeho slava moc nezda. Vim, ze v Nemecku je znamy, aspon v moji generaci (60 let) a je obliben. Pak ale uz postava Svejka moc znama neni, rozhodne ne mezi Francouzi, Holandany, Dany, Svedy, Nory.Tech malo, kdo o nem cetli upozornuji, ze romanek je vlastne jakousi biografii, protoze Hasek v knize vystupuje jako jednorocni dobrovonik Marek a Josef Svejk.

Prihody jsou z casti pravdive.Kupodivu o nem vi Islandane, ale Islandane hodne ctou, nebo lepe, cetli.Jak je to na Islande dnes, nevim, ale myslim, ze jako vsude jinde.Zijeme v globalnim svete.Svejk tedy zrovna svetoznamy neni.

0 0
možnosti

ostap

28. 7. 2010 20:53
Svejk je blb, ale neni sam.

Tak teda, pani Tydlitatova, pri vsi ucte, jestli jste to o tom Svejkovi psala vy, tak jste mi jenom potvrdila, ze zensky nemaji, s vyjimkou me maminky, dej ji Pan Buh vecnou slavu, zadnej smysl pro humor. S tou jsme se totiz mohli nad Svejkem vzdycky uchechtat. To, co pisete, je sice dojemne uprimne, ale zaroven tak pitome, ze me az zustava rozum stat. O Svejkovi bylo toho tolik napsano a nejenom od lidi, kteri maji tuto knihu radi. Nektere taky poburuje, jako Vas, ale zadny z nich se neodvazil toto dilo svetove literatury protahovat vystydlym vyvarem literarni bezvyznamnosti jako Vy. Kvuli tomu vyrazu pitomost si  si Vas Dovoluji citovat:

"Ale jak je možné, že tolik lidí uctívá nejen román, který nejen není dokončený, nemá žádnou pointu, ba ani kompozici, srší poněkud vyčpělým a místy vulgárním humorem, věnuje se tématu, o kterém dnes už něco více vědí jen historikové, ale uctívá i tu podivnou postavičku uváleného žvanila, zloděje psů, simulanta a státem uznaného blba?"

0 0
možnosti

Vegan

28. 7. 2010 18:23
Názor

Švejka jsem četla, viděla, a respektuji právo každého vyjádřit názor na věc.

Je fakt, že bez Lady by asi Švejk nebyl tím čím je. S tím plně souhlasím.

0 0
možnosti

hafusak2

28. 7. 2010 19:03
Re: Názor

Na titulních stránkách /ještě sešitového/ prvního vydání Osudů je Švejk vyobrazen jako vychrtlý s dlouhým plnovousem a fajfkou. Fakt je, že teprve J. Lada udělal Švejka takového, jak ho dnes zná celý svět.

0 0
možnosti

toad

28. 7. 2010 16:25
Švejk je naprosto brilantní satira

nejen tehdejší poměrů, tehdejší doby v CK mocnářství. Je rovněž nadčasová. Naprosto nesouhlasím s názorem, že se jedná o oslavu vychytralého čecháčkovství, naopak. Jde o kritiku byrokracie, mocenských struktur, hlupáků všeho druhu. A to naprosto výjimečným Haškovým humorem. Pokud to někdo necítí, asi s tím nic nenadělá. Jen snad - nesmí čerpat pouze s filmu, byť dobře obsazeným. Kniha je několikrát lepší (jak už to u filmových předloh bývá) a hlubší. Těžko to vysvětlovat, člověk to asi buď cítí nebo ne. Možná pomůže i četba jiných děl od Haška, které nejsou ovšem zdaleka tak dobrá. Prostě - pro mě je Švejk skoro top ten světové liteartury. :-)

0 0
možnosti

sir Humphrey 007

28. 7. 2010 13:03
Kdo nečetl Švejka(JEN 2x?) a nepochopil, nechápe nic

ani V+W, ani S+Š atd.

Ty dva tucty lepších, prosím.

0 0
možnosti

hryhryhry

28. 7. 2010 13:20
Re: Kdo nečetl Švejka(JEN 2x?) a nepochopil, nechápe nic

přesně tak to jeR^

0 0
možnosti

Blechová

28. 7. 2010 11:30
Pokusim se...

Svejk asi neni vhodny k rozborum, k chapani, k zalibenosti, uz vubec ne k zkoumani historicke overitelnosti ...

Jako postava je v nekterych vecech preci jen typicky pro urcity "druh" cechacka. (nikoliv Cecha - pozor, rozdil!!!)

Jak vnimas Cerne barony?

Presto nektere hlasky z obou knih obcas chute poouziju...:-):-)

0 0
možnosti

hafusak2

28. 7. 2010 13:01
Re: Pokusim se...

Černí baroni jsou o něčem úplně jiném. Ta kniha měla svůj obrovský význam v době, kdy vyšlo první vydání /1969/, tedy v době s hromadou pamětníků a přímých účastníků. Po plyšáku pak byla už jen účelově vykládána jako komediální popis blbosti celého minulého režimu bez hlubšího zamyšlení. Docela ještě ušlo první zfilmování, ale ten seriál už byl neskutečně pitomý.

0 0
možnosti

hafusak2

28. 7. 2010 10:15
A o takhle jiný pohled:

Člověk "blbej, ale uvědomělej", který dělá vše co je po něm společností žádáno. Když ovšem třeba by vyhlášení mobilizace jásá nad válkou a provolává slávu císaři, je neprodleně dodán do blázince. Neboť: Společnost sice chce, aby lidé jásali, ale vůbec nepředpokládá, že by se někdo takový našel. Když ale se najde jeden takový jedinec, tak ho raději hned odstraní a zavřou do blázince...... Takže: Kdo je vlastně větší blb? Švejk nebo celá c.a k. monarchie?

0 0
možnosti

hafusak2

28. 7. 2010 10:17
Re: A o takhle jiný pohled:

Omluva za překlep: ...třeba při vyhlášení....

0 0
možnosti

snaduzdost

28. 7. 2010 10:12
Nerozumím Švejkovi.

Autorko, nejste sama! Ba co, je vás většina, a to výrazná. Určitě ještě větší, než by byla třeba v PS pro schvalování ústavních zákonů. Ale nevím, proč to píšete, když  jste mu, dle vašeho textu soudě, tak perfektně porozuměla. Já mu rozumím přesně tak, jak to píšete, a právě proto ho nemusím. Uráží mě. - A poněkud mě uráží i vaše psaní, které mi připomíná paroubkovsky nabubřelý styl, i jeho stylistická klišé; nespletla jste si dědu s pradědou, atd? Musím se na to zeptat vaší maminky. Já vím, lakonicky mi odpovíte, tak mě nečtěte! ale také vím, že nejsem sám, ale ostatní vám to nenapíší, a když, tak jste z toho potom  smutná. Takže, soudě podle vaší kvalifikace, kterou jste uvádívala, vám radím, ale ne, raději česky: méně bývá více.

0 0
možnosti

hryhryhry

28. 7. 2010 11:02
Re: Nerozumím Švejkovi.

chlubí se tím, že je jednoduchá mařena, no hnus

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

28. 7. 2010 9:42
diky za clanek

Svejka jsem zacal cist, ale nedocetl, proste me to nebavilo, bylo to o nicem. Bud mu take nerozumim, nebo mam asi jiny smysl pro humor.... Mate absolutni pravdu, ze existuje mnoho hodnotnejsich ceskych autoru a knih. Karma jasna

0 0
možnosti

Rodnok

28. 7. 2010 12:40
Re: diky za clanek

tady taky nedočetl... a ten humor je dost primitivní... Souhlasím s autorkou. Spousta švejkomilů si zapamatovala pár hlášek, ještě k tomu z filmů (ty jsou ovšem povedené), pochybuju, že to všichni přečetli celé.

0 0
možnosti

Englishman

28. 7. 2010 9:23
Obrana Švejka

Nechci pseudobolševického alkoholika Haška příliš hájit, faktem ale je, že jste se dopustila dvou omylů:

1) Oblíbena nená kniha, ale postava Švejka, a to proto, že představuje určitý archetyp.

2) Kniha Dobrý voják Švejk za světové války NENÍ román. Hašek napsal o Švejkovi řadu povídek. Ty, které napsal před válkou, jsou vesměs úplně blbé. Ty, které napsal po válce, už takové rozhodně nejsou a "Švejk" je utříděnou sbírkou těchto povídek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem