Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hollyiq6000

7. 1. 2009 0:08
Podívejte se pozorně na tu fotku Jana Patočky ...

... a uvidíte jednoho z velikánů našich dějin. Je velkým štěstím národa mít ve svých řadách takové velikány jako byl on. Musím se ale ptát "po smyslu dějin", musím se ptát proč nebyli před soud postaveni a podle práva souzeni ti, kteří svým jednáním způsobili jeho smrt? Proč neznáme jejich jména a proč celý příběh není podrobně zdokumentován, veřejně znám, případně umělecky, faktograficky zachycen?

Symbolicky smekám před panem profesorem a klaním se před ním až k zemi.

Byl jeden z mála, kdo se zasloužil velkou měrou o boj za lidská práva v Československu - a tedy má veliký podíl i na tom, že dnes nějaká lidská práva v této zemi máme...

A ještě jednu myšlenku na závěr: Když už v naší krkolomné současnosti musíme mít premiéra absolventa komunistického vojenského gymnazia, mohl by si alespoň vzít za poradce někoho, kdo mu objasní, že v odkazu profesora Patočky můžeme i mnohé nabídnout Evropě - nejenom to, že ji to osladíme -

0 0
možnosti

Hollyiq6000

7. 1. 2009 0:14
Re: Podívejte se pozorně na tu fotku Jana Patočky ...

- ale třeba Patočkovu ideu péče o duši, která je podle něj jádrem a základem evropské identity a jedinečnosti.

Koneckonců Patočka je největší český moderní filosof, tak to je přece něco, co bychom mohli Evropě nabídnout opravdu smysluplně, nebo ne?

0 0
možnosti

lycka.tomas

6. 1. 2009 20:14
...

:-)R^!!!

0 0
možnosti

echo.3

6. 1. 2009 20:10
Chartu77 jsem k podpisu nedostal, ale

stále si vážím všech těch slušných, odvážných a poctivých lidí, co ji podepsali, šířili a podporovali a vysvětlovali. To, že mezi ně nasadili bolševici ty svoje konfidenty, co byli třeba činní i za gestapa, to se přece dalo jen čekat. Však taková estebácká akce "Klín" jede také možná dodnes. Pozor, jsou stále mezi námi. ! Nebo se mýlím?

Pro V.T. karma.R^

0 0
možnosti

kaktusak

6. 1. 2009 19:02
Švorcová měla pravdu

ztroskotanci a samozvanci. Taky to podle toho teď vypadá.

0 0
možnosti

Dr No

6. 1. 2009 14:02
V žádném případě se nechci dotknout

těch statečných lidí, kteří se nesehnuli pod totalitní mocí komunistického státu a snášeli za to nejrůznější šikanu. S Chartou 77 to ale možná bude poněkud jinak. Logika věci říká, že pro STB mohlo být nejpohodlnějším řešením, jak podchytit "nepřátele režimu" právě iniciování vzniku nějaké disidentské organizace, v níž budou mít samozřejmě své konfidenty. Tyto metody se užívaly i v padesátých letech. Proto je možné, že se dnes "honosí" členstvím v Chartě 77 nejen skuteční odpůrci bolševického režimu, ale klidně třeba i jeho aktivní tajní přisluhovači (a dost pravděpodobně nehlasitěji). Ve zveřejněných seznamech agentů STB bychom je jistě hledali marně. Bylo dost času a příležitisti patřičné dokumenty skartovat, nebo dobře uschovat pro pozdější potřebu ...

0 0
možnosti

SID09

6. 1. 2009 14:24
Re: V žádném případě se nechci dotknout

Připouštím, že tomto názoru je hodně pravdy. Dodám však, že ( podle mého názoru ) většina aktivních odpůrců režimu neměla s Chartou nic společného. Jejich odpor se projevoval mnohem utajeněji, tak, že o něm ani STB neměla ani potuchy. Navíc to byli natolik čestní jedinci, že po revoluci, se tím ani nijak nevytahovali.

Navíc když zjistili kdo všechno se angažuje v nově založených stranách a politických strukturách  - tak i politiku raději znechuceně opustili.

0 0
možnosti

nyny.

6. 1. 2009 14:01
inu

co je pomluvou na faktu, že chartisté byli většinou bývalí ( a leckdy tedy fest kovaní) komunisté ?

Co se umělců týče, proč by měl být někdo stranou popularity s ohledem na Chartu, kristovanoho ? Buď jsem dobrej a mám své publikum (menší či větší) a pak jsem úměrně tomu populární. Pokud nejsem populární, politiku bych v tom nehledala. Jinak ale bych s vámi vcelku souhlasila.

0 0
možnosti

SID09

6. 1. 2009 14:18
Re: inu

Ona to zas tak veliká pomluva není. V mnohých  případech to byl skutečný fakt.

Řada fest kovaných komunistů, kteří se fanaticky svezli s vlnou roku 1968 a následně neodvolali, to přivítali jako možnost určitého návratu do politiky.

0 0
možnosti

aussie

6. 1. 2009 8:53
Pani Vero

moc si vazim lidi jako vy a dekuju, ze o tom pisete, protoze si porad myslim, ze cim vic informovanych lidi, tim lip za kazdy situace a v kazdy dobe... souhlasim s vasim pohledem na vec ... rekl bych, ze tize vlastniho svedomi brani vetsine lidi podivat se na vec pokud mozno nezaujate... kdyz dneska clovek posloucha temer kohokoli mluvit o svy predlisopadovy minulosti, ma pocit, ze to tu byl samej disident :-)

0 0
možnosti

rezjir

6. 1. 2009 8:06
především je nutné vyzdvihnout

že Charta 77 se především přihlásila k socialismu už jen tím,že požadavala, aby státní orgány dodržovaly socialistickou zákonitost a socialistickou Ústavu a mezinárodní dohody, které uzavřel socialistický stát.

0 0
možnosti

aussie

6. 1. 2009 8:45
Re: především je nutné vyzdvihnout

blbecku...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS