Vážený pane Elijáši Hatišbi, srdečně zdravím...

2. 12. 2008 7:30:00
Jistě je to ode mne velká drzost, že si Vás dovoluji oslovit, a hned otevřeným dopisem. Omluvou mi budiž to, že neznám Vaši aktuální adresu a předpokládám, že takto se k Vám můj dopis jistě dostane.

Elijáš s havranem

Také doufám, že se nebudete hněvat, neboť vím, že jste vždy držel s obyčejnými lidmi a vůbec jste nehleděl ani na majetek, ani na měšťácké ohledy, ani na etnický nebo rasový původ, jak se dnes hezky říká, a klidně jste se jednou ubytoval u chudé cizinky, navíc vdovy a nedbal jste na drby, které to mohlo vyvolat. A také jste její rodině pomohl, a to nejen nějakými hezkými slovy, ale pytlem mouky, a to jedině se počítá.

Eliáš na Karmelu

A také vím že hodně cestujete a jste dnes tady a zítra zase jinde a znáte mnohé země a hodně různých lidí a asi nemáte moc času. Takže k věci: Víte, v téhle zemi, které se ještě nedávno říkalo Čechy, ale teď se kdovíproč říká Česko, no však víte, ten impaktní kráter uprostřed Evropy – tedy v téhle zemi panuje každou chvíli vyjma revolucí, které pořádáme vždy zhruba každých dvacet let, všeobecně blbá nálada a člověk je člověku vlkem, kdo nekrade, okrádá rodinu, peníze jsou vždy až na prvním místě a za štěstí si prachy nekopupíš... a vůbec, však to jistě znáte, to je podobné jako tehdá tam u vás, že? My tady vůbec moc rádi reptáme, a to i když se máme dobře, svobody si nevážíme a hned koukáme, jak se jí zbavit. Už se rozhlížíme po nějakém báťuškovi, aby nám poskytl bratrskou pomoc. Teď prý přijde veliká krize a lidé budou bez zaměstnání a také bez peněz a bude to ještě horší. No a pak tady také mají lidé strach z cizinců a z všelijakých menšin, jednak proto, že pracují a berou práci Čechům, jednak proto, že nepracují, a přesto si dovolují jíst. Já vím, je to trochu složité, sama tomu nerozumím, ale ty pytle mouky by se asi hodily.

Elijáš na Orebu

Jenže já vím, že zázraky neděláte každý den, a taky tuším, že dneska by se nikdo s nějakým pytlem mouky nespokojil, dneska hned nějakou tu televizi nebo raději auto. Takže tohle ne, tím se netrapte. Ale čtu, že jste velmi horlil pro Hospodina, a to tak, že jste musel utíkat před králem, prostě jste byl disidentem. Víte, náš pan prezident o sobě říká, že je také disident, ale to bude asi něco jiného, on jednak nehorlí pro Hospodina, ale proti EU, a jednak nemusí před žádným králem utíkat, protože je v naší zemi, v tom zatraceném impaktním kráteru uprostřed Evropy také něčím jako králem. Takže on s různými králi a královnami spíše obědvá, ale to nechme stranou, tomu my obyčejní lidé nerozumíme. Leda že by to disidentování nějak souviselo s počasím, Vy jste uměl přivolat déšť, no a náš pan prezident zase umí udělat, aby se Země neoteplovala.

Elijáš na voze

Jenže když jste byl disidentem a utíkal jste před králem do pouště, vždycky ještě bylo dost lidí, kteří Vám fandili a říkali si: "Ten Elijáš, to je frajer, když ten řekne králi nebo všelijakým mocipánům, ba i vojákům a policajtům a demagogům, totiž různým politikářům a falešným prorokům, aby se šli vycpat, tak to ještě není tak špatný, zase bude dobře." No vidíte, a to je ausgerechnet to, co my tady potřebujeme ještě víc než ten pytel mouky a než prezidenta disidenta. My, vážený pane Elijáši, my tady potřebujeme nějakého fakt frajera proroka, který by se prostě nebál. To my tady potřebujeme jako sůl. Teď je navíc docela hnusná doba, tma a zima a Vy máte báječný ohnivý vůz s ohnivými koňmi, tak kdybyste byl tak hodný a přijel někdy také k nám. Potřebujeme světlo a teplo a statečného člověka, a ten ani nemusí dělat zázraky, stačí, když řekne pěkně nahlas pravdu, no a co by tak mohla taková obyčejná cizinka a vdova chtít víc?


Autor: Věra Tydlitátová | úterý 2.12.2008 7:30 | karma článku: 20.72 | přečteno: 1058x

Další články blogera

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma článku: 8.60 | Přečteno: 121 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 286 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 597 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 930 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 256 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 351 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...