Pohádka o chudém rytíři a o nevinnosti

V daleké vlašské zemi žila kdysi na hradě Castellobianco krásná dívka urozeného rodu a dobrého srdce jménem Cincia. A na nedalekém panství Massomoro žil statečný, laskavý, ale velmi chudý rytíř, jehož jméno bylo Corvino Moro.

Od útlého dětství znali se ti dva a hrávali si spolu v lesích kolem říčky pod morušemi a na stráních mezi šípkovými keři. Corvino zpívával písničku o sýkorce a o havranovi a Cincia vždy vesele tleskala jeho umění. A ve své dětské nevinnosti slíbili si v sedmi letech svého věku věrnou lásku a Corvino poklekl před dámou svého srdce a přijal modrou stuhu z jejích vlasů jako rytířskou zástavu. První dar přinesl Corvino Cincie hned druhý den, bylo to sojčí pírko, které nosí dozajista štěstí, jak se oba shodli, a Cincia měla velikou radost a objala a políbila svého rytíře na ústa.

 

  

Druhý dar přinesl Corvino své milé, když oslavila osmý rok svého věku. Na hradě uspořádal otec velkou hostinu, Corvina však nikdo nepozval a s dívkou stále tančil hrabě Aldo Falco z nedalekého panství a daroval jí zlatý řetěz s červeným kamenem. Až k večeru se Cincia nenápadně vytratila, seběhla na stezku ve stráni a přijala dvorný pozdrav svého rytíře. A Corvino jí podal v šátku zabalenou krabičku, kterou vyřezal z ořechového dřeva a ozdobil řezbou pěti růžových květů. I políbila dívka Corvina na čelo, na ústa jej políbit nechtěla, ačkoliv je k políbení nastavil. Však chůva děvčátko varovala, že z líbání na ústa by se mohla stát maminkou.

 

Třetí dar přinesl Corvino své milé, když odcházel do služby ke knížeti do velikého a slavného města Padovy, kde se měl vyučit dvornosti a rytířskému umění. Přinesl v den rozloučení zlatý prstýnek zdobený dvěma ptáčky jako znamení věrné lásky. Cincia byla již vdaná a nosila pod srdcem dítě. Vyšla před dveře a přijala dar s milým úsměvem a ujistila svého rytíře věčnou láskou, která bude dvorná, nekonečná a čistá, jak je zvykem mezi urozenými lidmi. Corvino věda, že od počátku nemohl v  jiný osud doufat, přijal ten slib s velkou radostí. Dovolila pak Cincia, aby jí Corvino políbil ruku a krátce stiskl její útlé prsty.  

 

Tesknil Corvino po své lásce a když mu vypršela lhůta služby v Padově, přinesl své dámě čtvrtý dar, překrásný zlatý pohár ze saracénské země se čtyřmi chalcedony a vyobrazením běžících jelenů, který mu věnoval jeho vznešený pán na znamení vděku. Neboť v jisté šarvátce mezi padovskými pány zachránil Corvino svému knížeti život a ten dobrý kníže si ho pak velmi oblíbil. Dáma přijala dar mile a vlídně, jak se u vznešených lidí patří. I políbil rytíř Cincie okraj závoje, ona se pak spěšně rozloučila.   

 

 

Pátý dar přinesl Corvino své dámě z velké a strašlivé války, v níž se proslavil a získal jmění, byla to truhlička plná klenotů, ušlechtilý jezdecký kůň a sedm řetězů ze zlata. I říkal si: "Nyní již bude ke mně má krásná urozená dáma vřelejší, vždyť tyto dary vysoce převyšují vše, co jsem jí kdy přinesl dříve, a nadto jak velice převyšují ono sojčí pírko, za něž mě políbila na ústa." I přijel ku hradu Castellobianco a u sedla vezl truhličku s klenoty, v ruce držel uzdu překrásného koně a na lokti nesl sedm řetězů ze zlata.

 

Vstříc mu vyšel sluha a jen neochotně ohlásil jej u své paní, ta pak vystoupila s úsměvem vlídným, avšak roztržitým, s rozpaky přijala dary a chtěla odejít. I zvolal rytíř v zoufalství: "Má paní urozená, jaké je mé provinění, že stále chladněji hledíš na mne a na mé dary, které ti z lásky přivážím z celého širého světa? Vzpomeň prosím na to sojčí pírko a na první políbení pod moruší v lese!" A v očích Cincie se zaleskly slzy a pravila: "Můj rytíři a můj milý, každým dnem jsem tě vyhlížela, v noci jsem ti skládala písně, ale ty jsi nepřicházel po stezce. To sojčí pírko mám mezi svými poklady nejcennějšími, ale ani sedm zlatých řetězů, ani sedm lodí naložených poklady, ani sedm vysokých hradů nemůže navrátit ten čas, kdy jsem tě milovala a políbila poprvé. A kdybys mi i nyní namísto těchto skvostů raději přinesl sojčí pírko a zazpíval píseň o sýkorce a o havranovi, políbila bych tě na ústa jako za starodávna."  A spěchala do hradu, kde své vystoupení právě počínali kejklíři z dalekých Flander.

Obrázek:

Benozzo Gozzoli: Cesta tří králů (výřez), 1452, Florencie

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 1.12.2008 7:00 | karma článku: 10,62 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem