Věra Tydlitátová

Parlamentní listy - Nikdo nám nediktuje, o čem smíme lhát

20. 03. 2017 9:58:23
Sdílíte-li Parlamentní listy, zemře jedno hebounké, bezbranné koťátko. Tak zní hláška z facebooku, jíž diskutéři odmítají šířit nejvulgárnější manipulativní bulvár.

Parlamentní listy jsou finančně velmi dobře syceným projektem a tvoří hlásnou troubu řekněme ne vždy zcela čistým obchodním a politickým zájmům. Většinovým vlastníkem Parlamentních listů je od roku 2016 miliardář Ivo Valenta, majitel skupiny herního průmyslu SYNOT. Bývá označován jako český „král hazardu“.

Navzdory zdání jakési objektivity či nestrannosti (publikovat tam může každý), jde o médium jednoznačně proruské a protidemokratické. Co se týká profesionality novinářské práce, žádná není. Autoři a redaktoři si začasté vystačí stažením příspěvku z facebookové diskuse, který zveřejní bez dovolení autora s alibistickým:"podle XY, prý, XY píše..." Ukřičené titulky občas plné vulgarismů bývají jediným vkladem redakce či kmenových autorů Parlamentních listů. Leoš Kyša napsal: "Pochybuji, že existuje jiné médium, které do svých titulků dává tolik ko**tů, ku*ev, p**í a ču**ků (nemluvím o tradičních hrdinech vystupujících v článcích Parlamentních listů, ale o daných vulgarismech) jako Parlamentní listy."

Zvláštní kapitolou je pak skupina portálů sdružená pod záštitou Českého portálu o.s., který Parlamentní listy hostují a s nimiž mají mnoho redaktorů a pisatelů společných. Platforma Českého portálu je pak již jen lživou, vulgární, rasistickou a urážlivou sbírkou nenávistných textů. Stejně tak pod Parlamentní listy spadá i pomatený Protiproud.

Na kdejakém nároží čteme líbivé slogany“Nikdo nám nediktuje, co máme psát.” Skutečnost je ovšem jiná, jde jen o hru na svobodné šíření informací, ve skutečnosti jde osvobodné šíření manipulací, polopravd a účelových lží. Fedor Bruoth ve svém aktuálním dopise adresovaném Parlamentu České republiky píše:"Jak je obecně známo, tento deník je jedním z těch médií, které šíří tzv. "alternativní informace" a uvádějí své čtenáře v omyl a ve zmatek tím, že vedle seriózních zpráv a rozhovorů uveřejňují také řadu lží a polopravd, takže není pro každého snadné rozeznat, co je pravda a co nikoliv, a zda vůbec nějaká pravda existuje."

Výzvy, aby se Parlament od tohoto pochybného plátku distancoval, se objevují opakovaně. Naposledy jej k tomu vyzval Ing. Fedor Bruoth, nevylučuji, že během uplynulého času tak činili i mnozí další. Chtěla bych připomenout, že jsem již 12. dubna 2012 iniciovala otevřený dopis oběma komorám Parlamentu s výzvou, aby se ústavní činitělé od Parlamentních listů distancovali. V něm jsem vyjádřila názor, který zastávám i nyní: je věcí redakce Parlamentních listů, komu dají prostor a jak jej budou prezentovat, v tomto smyslu opravdu nelze diktovat, co mají psát. Je však nepřípustné, aby se honosily názvem Parlamentní, a tak uváděli veřejnost v omyl. Charakter Parlamentních listů diskredituje instituce Parlamentu České republiky.

Tehdy byla předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která velmi rychle reagovala a 23. dubna 2012 byl vydán oficiální distanc: "Kancelář Poslanecké sněmovny se rozhodně distancuje od internetového serveru Parlamentní listy. Jeho vydavatelé a redaktoři nemají s prací Poslanecké sněmovny PČR nic společného, články žádným způsobem neodrážejí její stanoviska a Kancelář Poslanecké sněmovny neodpovídá za jejich obsah." Předseda Senátu Milan Štěch se k Parlamentním listům nevyjádřil.

Budu s velkým zájmem sledovat, zda a jak odpoví ústavní činitelé panu Fedoru Bruothovi nyní.

----

Autor: Věra Tydlitátová | karma: 28.51 | přečteno: 3112 ×
Poslední články autora