Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIII. Pokusy o krádež dějin - 17. listopad a hanba v Litvínově

Sídliště Janov v Litvínově vešlo do dějin jako místo masivního střetu neonacistů krytých Dělnickou stranou a místní komunity Romů a následně policie.

Jan Opletal

Právě nyní čtu, že v souvislosti s janovskými událostmi 4. října byli obviněni dva Romové, kteří se dopustili "hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení", když uráželi členy takzvaných Ochranných sborů DS. Pokud se vina obou výtržníků prokáže, nelze než souhlasit s trestem, protože rasistické urážky nejsou přípustné v žádném případě. Stejně tak doufám, že budou potrestáni i ostatní výtržníci, kteří se dopouštějí rasistických urážek, včetně těch z DS, NO a NS...

 

Nicméně v Janově nejde jen o slovní útoky. Dělnická strana a Národní odpor se připravují na násilný střet s policií již otevřeně. Na svých stránkách poskytují rady, jak se vyzbrojit a jak bojovat s policií, neboť se další konflikt plánuje na 17. listopad. Jeden diskutující radí, jak užívat prak: "Tohle by se taky hodilo, ty ocelový kuličky z toho musej lítat hroznou rychlostí, myslím že z blízka by tím šlo i zabít." ... "Ale chtělo by to, aby ten prak mělo tak 50 lidí a všichni to šili do čertů, místo toho aby se dělal nějakej řetěz, kterej rozjedou koně..."

 

Nebo jiný příspěvek: "Policejní jízda je vycvičená tak, aby tu hradbu dokázala tlačit před sebou, a trhat třeba otáčením se, pochodováním šikmo v před, kůň by měl taky umět postavit se na zadní v davu, ale tady to moc necvičí. Ta koňská prdel vás při otáčení odhodí ani nevíte jak. Buď toho koně bodnout, nebo házet šutry na jezdce pak se stáhnou a nasadí těžkooděnce, vodní děla apod. Jezdec je ten nejslabší článek jízdy vůbec. Jízda nepočítá s aktivním odporem davu, kdyby jste viděli jak za Prahou ty fízlové s koníkama cvičí tak by jste se smáli."

 

Dále pár praktických rad: "Dle mě stačí, na dobrou ochranu, brýle, něco na předloktí jedné ruky na vykrývání ran (každý instinktivně dává ruce do rány od tomf a tak), rukavice, stačí nějaký lepší látkový aby si měl cit pro házení pyra a kostek, lehká vesta na ochranu těla, hlavně břicha, případně ta helma nebo nějaký stačí i obyčejný ty dřevěný štíty na odkrývání menších padajících předmětů, chrániče sluchu a kvalitní boty a tím nemyslím kanady,"

 

Takže 17. listopadu, na výročí, kdy si připomínáme nejen porážku komunismu (mnozí členové Dělnické strany jsou bývalí komunisté a zastánci radikálního bolševismu), ale i zločiny německého nacismu, k němuž se současní členové Dělnické strany a Národního odporu rovněž otevřeně hlásí, projdou opět jedním z českých měst náckové.

 

Proč byl 17. listopad vyhlášen Dnem studentstva a proč v tento den padl bolševik? 

 

Během tiché demonstrace k 21. výročí vzniku republiky na Václavském náměstí 28. října 1939 byl zraněn student Jan Opletal. Proti demonstrantům vystoupila nejen policie, ale také jednotky SS, později se nepokoje rozšířily po Praze a do jejich potlačování se zapojily německé bezpečnostní oddíly i němečtí civilisté. Došlo i ke střelbě do davu a právě v Žitné ulici byl Jan Opletal postřelen. Zemřel 11. listopadu na následky vážného zranění. 15. listopadu byl Jan Opletal pohřben a tato pietní událost se opět stala vyjádřením odporu vůči nacistické moci.

 

Den po Opletalově pohřbu reagoval sám Hitler ostrými slovy na adresu Čechů a schválil akci nazvanou "Sonderaktion Prag vom 17. November 1939". Byly uzavřeny české vysoké školy, již v noci ze 17. na 18. listopad byli zatčeni studentští představitelé a stovky studentů skončily v koncentračních táborech. Devět studentských představitelů a aktivistů bylo popraveno: JUC. Josef Adamec,  MUC. Jan Černý,  Ing. Marek Frauwirth,  JUC. Bedřich Koula,  JUDr. Jaroslav Klíma, Doc. PhDr. Josef Matoušek, JUDr. František Skorkovský, Václav Šaffránek, PhDr. Jan Weinert.

 

V koncentračním táboře Sachsenhausen-Oranienburg bylo vězněno tisíc dvě stě studentů, oproti jiným vězňům však měli relativní štěstí, byli propuštěni již v letech 1942 až 1943, jen třicet pět vězňů nepřežilo hrozné podmínky nacistických lágrů. 17. listiopad byl vyhlášen Dnem studentstva a právě v tento den se shromáždili strudenti také v roce 1989. Šlo jen o jednu z mnoha demonstrací proti komunistické totalitě, ale právě tato studentská bouře se stala symbolickým předělem, kdy se již nalomená moc komunistických papalášů definitivně zlomila.

 

A právě na výročí Hitlerova zásahu proti české inteligenci si dovolí neonacistická strana otevřeně obdivující německé pohlaváry Třetí říše v roce 2008 srocovat se a provokovat svými výpady proti demokracii. Jde nejen o nebetyčnou drzost, ale především jde o urážku všech Čechů, jde o skutečnou facku všem vlastencům a o výsměch obětem nacismu. Žvásty o údajném boji "proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí," jak zní oficiální název srocení nacistických tlup v Litvínově, je jen pokryteckým žvástem určeným sluchu úřadů. Ve skutečnosti jde opět o další z pokusů ospravedlnit nacistickou ideologii, jak se o to pokoušel pan Vandas a jeho věrní již mnohokrát.

Související článek

Radek Hromuško: Nacisté v Litvínově

Dělnická strana káže vodu a pije víno

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 14.11.2008 11:46 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1755x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem