Roš hašana a Jom kipur 5777

2. 10. 2016 18:07:07
Letos připadá Erev Roš hašana na 2. října 2016, Erev Jom Kipur připadá na 11. říjen 2016. Lešana tova u metuka Ať je další rok dobrý a sladký

Kdysi se Nový rok slavíval dvakrát v roce, bylo tomu tak ještě v Babylónii a v Sýrii a Izraelci se této blízkovýchodní rolnické a pastevecké zvyklosti drželi. Mělo to svou logiku, však i dnes počítáme roční doby od jara a zjara se radujeme z probouzející se přírody, byť většinou nežijeme mezi poli a vinicemi, ale ve městě, kde alespoň se ty parky zazelenají a začnou zpívat kosi. A na podzim začíná dětem a studentům, a pak taky učitelům, školní rok, je to také jeden roční cyklus, který původně odpovídá rytmu zemědělských prací. Ještě nedávno to tak chodilo: bylo sklizeno, děti už nemusely pomáhat na poli a mohly se jít učit do školních škamen. Však i to slovo škola, schola, znamenalo kdysi volno, volný čas na vzdělávání, když skončila práce. V dobách, kdy ještě téměř všichni naši předkové obdělávali půdu, platilo to pro ně také tak, obilí i ovoce bylo na podzim bezpečně sklizeno v sýpkách a ve stodolách a byl konečně čas na studium. Lidé mohli studovat Tóru, nebo číst klasiky, učit se jazyky, pozorovat oblohu, zkrátka zabývat se péčí o duši.

V naší tradici je Nový rok, Roš hašana, dobou, kdy se začíná odpočet dní lhůty k Jom kipur. Máme deset dní na to, abychom si dali do pořádku svědomí. To je první, čím má začít péče o duši i každé studium. Není dobré zaobírat se svatými věcmi se špinavýma rukama. V dnešní době možná to studium Tóry trochu odbýváme a upřímně řečeno, odbýváme i to světské studium. Ne, nechci navádět k nějakým předsevzetím, ta jsou nejkratší cestou do pěkného průšvihu. Ale čisté svědomí potřebujeme všichni, nevěřící i věřící, neučení i učení, chudí i bohatí, mladí i staří, neznámí i slavní. Čisté svědomí a čistý stůl, to je takový malý luxus, který si máme a můžeme dopřát na konci léta.

Smířit se s lidmi a smířit se s Hospodinem, to je dost náročný úkol, chceme-li to vzít pořádně. A brát to jinak než pořádně to nemá smysl, to je na nic, protože tohle se zašvindlovat a odbýt formalitami opravdu nedá. Židovská tradice si nepotrpí tak moc na city, nejde o to se dojímat a nechat se unášet všeobecným odpouštěním. Je to těžší, měli bychom napravit, co jsme všelijak povrtali a pomrvili. To je opravdu těžké, znamená to pěkně osobně zajít za těmi, kdo nám lezou na nervy, a pokusit se o smíření. Pokud to odmítnou, už to není naší věcí, ale odmítat podanou ruku je hřích. To zase platí i pro nás, když někdo odpuštění žádá. Je také třeba napravit různé škody, dluhy a všelijaké nesrovnalosti, aby nezůstalo jen u slov. Vrátit konečně ty půjčené knížky, peníze, sekačku na trávu... však víme. Musíme umět říct: „Promiň, zachoval jsem se ohavně chci to napravit.“ A taky se musíme aspoň pokusit to špatné napravit, abychom byli zapsáni do Knihy života.

Na podzim po svátcích Sukot začíná nový cyklus čtení Tóry, začínáme číst s čistým svědomím a s čistým stolem. Je to dobrý pocit. Dny se krátí, blíží se deštivý a smutný měsíc marchešvan, v němž nás nečekají žádné svátky a slavnosti, ano ten pochmurný listopad, který je u všech národů a kultů severní polokoule pokládán za neblahý a spojený se záhrobím a se smrtí. Ale my můžeme mít radost, protože můžeme začínat znovu bez zátěže vin, dluhů, rozmrzelosti, hněvu a křivd. Můžeme se radovat ze sklizené úrody, z knížek, z přátel i z Tóry.

Podzimní počátek roku má ještě jednu dobrou stránku – to nepříjemné si v tomto roce odbudeme hned na počátku a pak už to půjde jen ke světlu a k naději. Je zde podobnost se zapalováním světel na svátek Chanuka, jak rozhodl moudrý Rabbi Hillel: nejprve zapalujeme jen jedno světlo a pak přidáváme, protože je naší dobrou tradicí, že světla, radosti, přátelství, učenosti a moudrosti má vždy přibývat a nikoliv ubývat. Temná část roku od Roš hašana až po Chanuku je dobou očištění, ticha, soustředění a sdílení. Je to nejduchovnější část roku. Vlastně je to moc krásná doba.

---

Psáno pro ŽO Brno

------------------------------------------------------

Autor: Věra Tydlitátová | neděle 2.10.2016 18:07 | karma článku: 24.94 | přečteno: 591x

Další články blogera

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma článku: 8.60 | Přečteno: 121 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 286 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 597 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 930 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak se pozná chytrý člověk...?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 10.58 | Přečteno: 740 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.79 | Přečteno: 442 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 294 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...