Dějiny jednoho hoaxu: Zvací dopis 2014

13. 01. 2015 9:47:53
Protiamerická propaganda má různé podoby a různou úroveň. Paradoxně může uspět i poměrně naivní hoax, jakým je aktuálně údajný „Zvací dopis 2014“ adresovaný „lidu Spojených států“.

Označení „zvací dopis“ je jednoznačným odkazem na dokument do velké míry obestřený pověstmi, totiž o rusky psaný dopis ze srpna 1968, který Leonidu Brežněvovi zaslali Alois Indra, Oldřich Švestka, Drahomír Kolder, Antonín Kapek a Vasil Biľak. Tento dopis byl žádostí o pomoc proti tehdejšímu obrodnému procesu, tzv. kontrarevoluci, a stal se záminkou pro invazi armád Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Přestože takový list neměl patrně žádný reálný význam v sovětském plánu na vojenském obsazení Československa a byl pouze cynickým propagandistickým trikem, termín „zvací dopis“ je v paměti starší generace symbolem vlastizrady komunistického vedení. Užití stejného termínu pro údajnou vlastizradu Havlových stoupenců má za úkol vyvolat silné emoce srovnáním okupace roku 1968 a současné politiky USA.



Podle jistých známek mohlo jít původně o infantilní žert neznámého autora, o jakousi parodii, či o ukázku černého humoru na konci roku 2014. Skutečný autor oné mystifikace se buď nedokázal věrohodně stylizovat do role proamerického intelektuála, nebo jde o záměrnou parodii. Jeho věta: „Náš v podstatě zdravý polistopadový demokratický proces i celkové politické řízení společnosti se vymykají postupně z rukou silám havlovské Pravdy a Lásky.“ je formulací, která pro každého soudného člověka odhaluje skutečný původ dopisu a zcela vyvrací podezření na spiknutí Havlových stoupenců.

„Zvací dopis 2014“ je zveřejněný i s emotivním komentářem křesťanského misionáře Václava Lamra na obskurním webu Prvopodstata.cz, což jsou stránky zabývající se konspiračními teoriemi a záhadami, není ovšem jisté, zda nejde o pouhou recesi provozovatele s humorným nickem Tomáš Marný, neboť celkový ráz stránek připomíná spíše parodii. Například je zde rubrika věnovaná teorii duté země.

Celkový styl dopisu je naivní a neobratný, autor užívá termíny, jaké by intelektuál nepoužil, stejně jako nevěrohodný, pubertální patos. Nejpodezřelejší jsou však podpisy, je patrné, že autor podepsal ty osobnosti, které sám považuje za nepřátele, či vlastizrádce a rád by je kompromitoval. Uvádí tedy jako signatáře bez jakékoliv logiky Martina C. Putnu, Tomáše Halíka, Michaela Kocába, Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

Nicméně podobně jako u mnoha konspiračních teorií a satirických politických šarád někteří čtenáři vzali tento text vážně. Jistě v tom hraje roli také úporná vůle k uvěření všemu, co potvrzuje jejich světonázor. Aktuálně se pod zveřejněným odkazem na sociálních sítích množí označení „Vlastizrada“ a volání po nejvyšším trestu pro signatáře. Byť se objevují také pochyby o věrohodnosti „dopisu“, zůstává ve hře a šíří se agresivní rétorika zaměřená proti údajným signatářům. Jde o pomluvy, stalking a o vyhrožování. Uvažovat lze i o zneužití identity Martina C. Putny, Tomáše Halíka, Michaela Kocába, Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Otázkou je, nakolik je toto konání závažné, aby se jím zabývaly orgány činné v trestním řízení.

Výzvy k násilí na facebooku

--------------------------

"Zvací dopis 2014" podepsaný Pavlem Texlerem na webu Dobří přátelé Ruska se objevil pod titulkem Zrádci a kolaboranti zvou do ČR zahraniční vojska 1. prosince 2014. Také zde se pod textem vyjadřují čtenáři, kteří dopisu věří, a připojují se k odsudkům domnělých signatářů.

Nejasný výklad, z něhož není jasná distanc, ani souhlas, a plnou citaci „Zvacího dopisu 2014“ předkládá levicová aktivistka Kateřina Amiourová na svém blogu pod titulem Jak se vám líbí?, kde uvádí plné znění textu dopisu vedle různých odkazů na protiukrajinské články.

Pozoruhodné je, že tento aktuální hoax má své dějiny. Již 23. ledna 2013 vyšel fejeton psychologa Jana Hnízdila nazvaný Na prahu občanské války, který se svými formulacemi částečně kryje s nově publikovaným textem zvacího dopisu, neobsahuje však ani naivní formulace, ani zmíněné podpisy. Tento dopis je literární fikcí, ale je možné, že se stal vzorem pro hoax z prosince 2014. Pokud je ovšem Jan Hnízdil autorem článku, který se tváří jako jakýsi zvací dopis, pak je pravděpodobné, že navazuje na straší vzory. Jdeme-li dále do historie, odkryjeme další vrstvy vzniku tohoto hoaxu.


Již v roce 2008 se tento motiv objevuje v diskusi o brdském radaru na stránkách Modrá šance, kde anonym uvádí tento příspěvek:


Téma spikleneckého zvacího dopisu můžeme tedy vysledovat minimálně do doby diskusí a protestů proti výstavbě amerického radaru. Počátkem letošního roku se objevila inovovaná verze, která se šíří pomocí spamů a je citována v diskusích, například i pod Neffovým článkem Krok do vesmíru ve známém internetovém magazínu Neviditelný pes.


nebo pod článkem v Týdnu Kauza Nagyová: obžalovaní zpravodajci už smějí mluvit.




Je velmi pravděpodobné, že se v několika nejbližších dnech budeme se Zvacím dopisem 2014 setkávat častěji, nejspíše se objeví na některém známém konspiračním portále.

---------------------------------------------------------------

Původně vyšlo na webu Hlídací pes

------------------------------------------------------------------------------------

Autor: Věra Tydlitátová | úterý 13.1.2015 9:47 | karma článku: 16.98 | přečteno: 1200x

Další články blogera

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma článku: 8.60 | Přečteno: 121 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 286 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 597 | Diskuse

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 930 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 464 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 113 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...