Kam se poděly ty krásné prázdniny? O jabloních

Nejstarší vzpomínky kdesi na rozhraní vědomí se vztahují k jabloním. Proti nebi se rýsují olistěné větve a kývají se ve vánku, žlutá červeně žíhaná jablíčka se houpou jako malá sluníčka. Asi je správné, když docela malé děti usínají pod jabloní a probouzejí se s pohledem na květy či plody tohoto mateřského stromu. Jaro je nejkrásnější pod kvetoucími jabloněmi a léto zase pod žlutými, zelenými a červenými jablky.

Pokud se řekne „ovocný strom“, všechny děti si vždy vzpomenou jen na jabloň. Teprve potom uvedou hrušeň a další oblíbené štěpy. Jabloň je ten strom, který podle obecného povědomí rostl v ráji, jablko pojedli první lidé. A i když je to jen jeden z obecně rozšířených omylů, má svůj rozumný důvod: který jiný strom by mohl růst v rajské zahradě, než ten archetypální strom českých zahrádek a sadů, strom veskrze prostoupený laskavostí a požehnáním.  

Jezdívali jsme za babičkou na venkov, do prastarého statku našeho rodu. Za chalupou rostl starý a poněkud zanedbaný sad s množstvím různého ovocného stromoví. Když přišel čas, plody nestály nic, nikdo by je nekupoval, bylo jich hodně a upravovaly se na všemožné způsoby. Ze všech chalup voněla jablka a mnoho jich leželo v trávě na pospas mravencům. Ale přesto, že bylo jablíčko tak hrozně obyčejné, babička je vždy pěkně vyleštila a podala nám dětem na uvítanou. A nikomu z nás ten dárek nepřipadal ubohý či opovrženíhodný. Lepkavá šťáva tekla po bradách a já i bratránek jsme natěšeně čekali na něco dalšího, na koláč nebo nádivku. 

Když jsem kdysi prožívala velmi těžké období života, potěšil mě jednou neobyčejně živý sen: šla jsem po lesní cestě mezi vysokými stromy mezi nimiž tekly mělké proudy vody. Kolem cesty rostlo listí konvalinek a kapradí. A náhle jsem vyšla z lesa a  po pravé ruce jsem uviděla nízký laťkový plot celý polámaný a částečně vyvrácený a za ním sad stařičkých jabloní. A i když ty kmeny byly popálené od blesků a porostlé šedým lišejníkem a strupaté věkem a větve proschlé a listí žloutlo, některé z větví se prohýbaly pod tíhou malých červených jablíček až k zemi.  Lidé už dávno z této krajiny odešli, ale jejich štěpy dál nesly plody a žily věrně podle svého údělu.  

Po čase jsem byla o prázdninách u přátel až u hranic v jižních Čechách. Jednoho dne jsem si půjčila kobylku Kamilu a vyjela jsem si na výlet. K sedlu jsem přivázala tašku pro případ, že bych našla nějaké hříbky. Byl horký den, pomalu jsem vystoupala na nejbližší kopec a obrátila kobylku k lesu. Kamila byla trochu nervní, cukala, kdykoli jí přes cestu přeběhla myška, nebo vyskočila z kaluže žabka. Po chvíli se zklidnila a sžily jsme se. Klusala jsem spokojeně a poněkud ospale dusným letním lesem a užívala si krásný volný čas. Najednou se ale Kamila zasekla, vzepjala se a začala se točit bokem. Jako by byl přes cestu natažený neviditelný provaz, ani o píď nechtěla překročit jakousi jen sobě patrnou hranici. Koulela zběsile očima a všechny svaly napínala v touze uprchnout. Po chvíli marného pobízení a pokusů projet tím místem odjinud jsem sesedla, přivázala kobylu k nejbližšímu smrku a vstoupila na tu divnou cestu. 

Po pár krocích se les otevřel a přede mnou se rozsvítila mýtina. Vysoké vrbovky, bodláky a žluté celíky ji pokrývaly tak hustě, že teprve za chvíli se objevily rozvalené zídky a zbořené zbytky chalup či stodol opuštěné vesnice. Jen tu a tam ještě stála celá zeď, puklá či nakloněná, s prázdnými otvory oken nebo několika trouchnivými trámy dávno zborceného krovu. Přes hromady rozbitých cihel se už kdysi přetáhly koberce rezavých a brčálových mechů, mezi kameny jedné zídky ležela půlka porcelánové hlavičky malé panenky. Se svýma něžnýma, nebesky modrýma očima vypadala strašidelně. 

Za touto pustou vesnicí však rostly jabloně dosud částečně kryté pobořenou zídkou. Jejich pokroucené kmeny svědčily o vysokém věku a byly zdánlivě neživé. Tu a tam se o ně opírala odlomená větev, celé části stromů byly suché. Ale mezi stařičkými jabloněmi rostly jako zázrakem některé z těch, které se nechtěly ani zde v pustině vzdát svého poslání. Přes kameny se skláněly větve bohatě obsypané malými červenými jablíčky. Když už ne pro hospodáře, plodily tyto jabloně pro srny, jeleny a ptáky. Zůstaly věrné svému poslání i po odchodu lidí. Chvíli jsem postála neschopná jakékoli myšlenky, pak jsem utrhla několik jablíček a vrátila se ke koni. Jablíčka jsem nasypala do tašky na sedle, uklidnila Kamilu, která se třásla a byla zpocená jakousi nepochopitelnou hrůzou, nasedla a otočila k domovu. Celou cestu jsem jedla jablíčka ze zapomenutého sadu a po nebi se valila bílá oblaka tak podivně lhostejná k osudům lidí.

Foto:

Jan Tydlitát

Věra Tydlitátová

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 21.7.2008 7:00 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem