Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrému siru Nicholasovi s láskou za nás všechny

19. května se dožívá neuvěřitelných 105. narozenin velká osobnost novodobých dějin sir Nicholas George Winton, zachránce 669 dětí před hrůznou smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech.

Zatímco zásluhy kontroverzního Oskara Schindlera ocenil a proslavil geniální Steven Spielberg, o dramatické záchranné akci Nicholase Wintonova by se zřejmě nevědělo, nebýt šťastné náhody. On sám na ni téměř zapomněl, neboť ji nepokládal za nic zvláštního, za nic mimořádného. Všechny dokumenty vztahující se k těmto událostem ležely celé roky zasuté kdesi na půdě domu Wintonových. Tam je teprve v roce 1988 náhodou objevila Nicholasova žena Greta a předala je historičce Elizabeth Maxwel, která vše důkladně zpracovala a zorganizovala setkání Nicholase se zachráněnými dětmi ve studiu BBC v pořadu That´s Life. Po deseti letech připomenul Wintonův čin  slovenský dokument Mateje Mináče nazvaný Všichni moji blízcí a v roce 2002 dokument  Síla lidskosti.

Pan Winton nemusel pomáhat nikomu, byl, jak se říká, za vodou. Mohl odjet lyžovat a mohl si užívat prima dovolenou. Namísto toho zůstal těsně před počátkem války v Praze a začal organizovat  odjezdy ohrožených dětí do Británie, pomáhal jim obstarat potřebné doklady a nalézt náhradní rodiny. Jeho příběh je nyní již dobře známý, z iniciativy českých studentů vznikla petice žádající příslušnou komisi norského parlamentu, aby siru Nicholasi Wintonovi byla udělena Nobelova cena za mír.  Jak je známo, sir Nicholas Nobelovu cenu nedostal. Ve světle toho, kdo Nobelovu cenu za mír také dostal a kdo je na ni občas navrhován, to je možná jedno. Sir Nicholas navždy zůstane v paměti čestných a dobrých lidí i bez zprofanované mírové plakety.

Wintonovy děti žijí, vychovaly vlastní děti a vnoučata, je jich již veliký zástup. Každý z nich je živoucím důkazem toho, že dobro je silnější než nenávist a že život je silnější než smrt. A také dokazují téměř neuvěřitelnou pravdu, že totiž jeden jediný člověk dokáže pohnout kolem osudu a může vykonat více dobra než celá armáda. Dobro není bezmocné, má obrovskou sílu, přestože je tiché a neokázalé. Demagogové křičí na tribunách, ale kdesi někdo neznámý staví hráz smrti a bere za ruku ohrožené dítě a vyvádí je z pekla. Když slyšíme velkohubé žvásty některých demagogů, můžeme propadat nechuti k lidstvu a pocitu, že příroda by už měla přivést na scénu nějaký ušlechtilejší živočišný druh. Ale právě v takových chvílích zhnusení ve tmě zasvitne plachý úsměv třebas jen jediného člověka, který mlčky koná na díle záchrany. Sir Nicholas nemohl zachránit celé rodiny a nemohl zachránit všechny děti, které zachránit chtěl. Jeho možnosti byly omezené a čas neúprosně běžel ke katastrofě. Pan Winton učinil maximum toho, co učinit mohl, vykonal svůj díl úkolu a vykonal jej dobře. Kdyby tehdy bylo podobných lidí a podobných projektů více, svět by byl jiný.

V této době plné nervozity a obav připomínám světlou osobnost naší éry a přeji siru Wintonovi to nejlepší, co si lze přát. A nám všem přeji radost z toho že jsou ještě na světě dobří lidé. Je pravda, že hlasitější a vůbec uřvanější jsou různí grázlové a zdá se, jako by jich bylo víc. Ale není tomu tak, protože ti dobří jsou většinou zticha a mnohdy stejně jako dobrý sir Nicholas o svých činech nejen nehovoří, ale ani na ně nevzpomenou.

Podle židovské legendy stojí kosmos v každé době na neznámých třiceti šesti spravedlivých, kteří neokázale pracují v tichosti a jsou tak skromní, že ani netuší o své odpovědnosti za vesmír. Můžeme jen doufat, že spravedliví našeho věku zatím ještě kdesi žijí. Sir Nicholas je pravděpodobně jedním z nich.

---

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 19.5.2014 10:17 | karma článku: 34,01 | přečteno: 1503x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem