Fénixovy děti

Asi každý zná pověst o podivuhodném fénixovi. Podle Claudiana žije tento pták v Egyptě, peří má purpurové a zlaté a na hlavě korunku. Jeho nevšední krása ale není tím, co jej činí zázračným. Fénix fascinoval staré národy včetně Číňanů svou schopností obnovit svůj život, překonat smrt, zánik a zmar.

Snímky z Hubblova teleskopu

            Každých pět set let si fénix postaví hnízdo, které je ve skutečnosti pohřební hranicí. Usedne do něho a sám sebe upálí. Poté vzlétne z popela oživen a omlazen, svou bolestí si vykoupil další půl tisíciletí života na purpurových a zlatých křídlech.

            Staré mýty vůbec nejsou mrtvé, ani to nejsou pouhé pohádky pro děti nebo naivní posluchače dávných let. Mýty a legendy k nám promlouvají i v těch nejvšednějších zkušenostech a poskytují nám archetypální vodítko na cestě životem. Koho by však napadlo, jak znovu zazáří báje o fénixovi v kosmickém věku?  

           Nuže, je to tak, že my všichni jsme jacísi fénixové, ale s rodokmenem ještě zářivějším, než mohl tušit Claudianus. Pravda, neroste nám ohnivé peří a i naše individuální osudy se napájejí z řeky zmaru, ale přece je zde podivný příběh o znovuzrození a překonání smrti, o žhavé nádheře kosmického empýrea a o zlatém vejci. Tento příběh však píše střízlivá astrofyzika (lze-li vůbec takovou vědu nazvat střízlivou).

            Svět, ve kterém my žijeme, svět Slunce, jeho planet a živých bytostí, to je svět druhé generace, svět, jenž má své rodiče, svou dlouhou minulost, své hvězdné prapředky, svou prehistorii zlatých a purpurových erupcí a velkolepých hranic, na nichž skončily celé světy. Ano, je to tak, náš známý vesmír povstal z popela mrtvých hvězd.  

          Krátce po tom, co poprvé zazářil náš svět z nicoty, či singularity, v době, kdy náš kosmos neměl ještě jméno, vznikly první hvězdy, třpytiví bohové, ptáci prvních nebes, oděné plameny vodíku a hélia, žhavé bytosti obdařené dlouhým věkem, nikoli však nesmrtelností. Neboť nejen lidé, ale i hvězdy mají své osudy, své mládí, své stáří i svou smrt. Hvězdy stejně jako lidé žijí, spalují svou podstatu, plýtvají energií a těžknou – vodík a hélium jejich bouřlivého mládí se proměňují na těžší prvky, lithium, berylium, bór a uhlík a tak dále, až k železu. Hvězda spaluje svou hmotu stále rychleji, čas jí stejně jako člověku začíná ubíhat směrem k energetickému deficitu, k velkolepému bankrotu.  Poté, co stvořila železo, základ naší krve, nastává zlom – vyčerpala se životní energie hvězdy a ta už jen sestupuje ke svému stáří a do otroctví gravitace.

          Skutečná smrt těch opravdu velkých hvězd je však velkolepá, není to žádný tichý výdech. Hmota hvězdy se velmi rychle zhroutí, rozdrtí se i atomy. A to zhroucení vyvolá mohutný zpětný náraz viditelný i v dalekých hlubinách vesmíru jako vzplanutí supernovy. I lidé mohou čas od času pozorovat toto planoucí fénixovo hnízdo, smrt hvězdy. Ve své smrti však hvězda tvoří další prvky, ty se rozptýlí po okolí a jsou stavebními kameny nových světů. Vznikají nové hvězdy, nové planety, na nich povstávají živé bytosti, myslící tvorové, děti z popela mrtvých hvězd, děti fénixe.  

          Abychom si my mohli klást otázky, musela zemřít celá obrovská zářící prahvězda. Ale zahynula i proto, aby mohli žít čolci, myši a chrobáci, aby se kývaly v letním větru větve buků, aby nad horami stoupala oblaka a v oceánech pluly ryby a všelijaké pozoruhodné bytosti od velryby až po polypa. Celé světy zahynuly proto, aby povstal barvitý svět nových forem, aby z hrozné hořící nádhery, purpurových a zlatých záblesků vzlétl omlazený svět, zázračný svět, náš domov plující nebesy.

           Mysleme na svůj vpravdě královský původ a na oběti nebeských světů, ne abychom podlehli pýše, ale abychom odložili své malicherné zájmy, spory, chamtivost a zbabělost a abychom s velkorysostí dětí hvězd zvedli oči ke své nebeské kolébce.  

           Není to znesvěcením jen našeho dětství, když pletichaříme, lžeme, krademe a ubližujeme jiným bytostem, je to znesvěcením dětství celých hořících světů, dotýká se to podstaty kosmu. Hřích má opravdu kosmickou dimenzi, ale na druhé straně i naše lidství není jen nicotným prachem, neboť ten prach je popelem mrtvých hvězd, z něhož jsme všichni povstali.

Jde o upravený starší článek

Autor: Věra Tydlitátová | středa 25.6.2008 7:00 | karma článku: 16,53 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem